Neobična vrsta ratovanja: Amerika tražila od Irana da pristane na simboličan vojni udar Izraela

Iran je prije nekoliko dana izveo raketni napad na izrael kao znak odmazde za udar koji je krajem marta ove godine izveo Izrael na iranski konzulat u Damasku

Proiranski portal na engleskom jeziku ''The Cradle'' objavio je ekskluzivnu informaciju, pozivajući se na neimenovanog visokog sigurnosnog dužnosnika Irana, da su Sjedinjene Američke Države tražile od vlasti Irana da pristanu na simboličan vojni udar, odnosno odgovor Izraela kako bi ovaj cionistički režim navodno spasio obraz i pokazao svijetu kako ničiji napad na Izrael ne prolazi nekažnjeno.

“Iran je primio zahtjev preko posrednika da dopusti Izraelu da izvrši simbolični napad kako bi spasio obraz, te je zatraženo da se ne uzvraća na taj napad”, otkrio je izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti za The Cradle.

Ovaj portal otkriva da se radi o švicarskom izaslaniku.

Navedena informacija dolazi nakon što su američki odbrambeni dužnosnici rekli zapadnim medijima da očekuju ‘ograničeni odgovor’ Izraela protiv Irana, koji će se navodno usredotočiti na mete izvan iranskog teritorija.

Iran je prije nekoliko dana izveo raketni napad na izrael kao znak odmazde za udar koji je krajem marta ove godine izveo Izrael na iranski konzulat u Damasku prilikom čega je ubijeno sedam komandanata Iranske revolucionarne garde. 

Ipak, pokazalo se da Iran nije bio toliko odvažan kako se predstavljao budući da je prije napada obavijestio Tursku koja je potom obavijestila saveznike. Osim toga, Iran je već u prvim satima nakon kampanje objavio da se daljnji napadi obustavljao jer su zadati ciljevi postignuti, iako zvanični podaci govore da Izraelu nije pričinjena nikakva šteta ili žrtva.

VijestiBiH

Primjedbe

  1. Neprijateljstvo Irana i Izraela je samo predstava za javnost

    OdgovoriIzbriši
  2. Iran je isti kao i arapske zemlje

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar