Memorijalni centar Srebrenica zahtjeva stav Iranske ambasade u BiH o relativizaciji genocida

Informacija je objavljena na X profilu Memorijalnog centra u Srebrenici.

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je hitno očitovanje Ambasade takozvane Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini o relativizaciji zločina genocida u Srebrenici kroz izjave ambasadora Irana u Srbiji Rašida Hasana Pur Baeia.

"Izvršen je neki zločin u Srebrenici. Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namjerama i ciljevima", rekao je za Informer u emisiji "Info jutro" Rašid Hasan.

Čitaj: Iranski ambasador u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Izjava iranskog ambasadora u Srbiji uslijedila je nakon što je u Generalnoj skupštini UN-a predloženo usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Rezoluciji su se usprotivile vlasti Srbije i RS-a.

"Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima. Izgleda misle da time pomažu muslimanima. Neka riješe problem sa Gazom. Zločin o kom oni pričaju se desio prije 29 godina, a povodom onog koji se sad dešava pred njihovima očima ništa ne preduzimaju. Pokušavaju da izvlače neke dosijee iz arhive od prije 29 godina. Kako to nazvati osim dvostrukih standarda?", izjavio je ambasador Irana.

Dodao je i da je možda u pitanju pokušaj vršenja pritiska na Srbiju jer pokušava "zaštiti svoju nezavisnost i slobodu djelovanja".

Vijestibih.com

Primjedbe

Objavi komentar