Rapidan uspon bh. vojne industrije: Izvoz utrostručen od početka ove godine

Izvoz utrostručen u 2024

U prva tri mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno robe u vrijednosti koja je za 12,5 posto manja u odnosu na isti period prošle godine, prema zadnjim objavljenim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Prema ovim podacima, dok mnoge industrijske grane stagniraju jedna od rijetkih grana koja je u velikom usponu jeste namjenska industrija naše zemlje.

Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je čak 92,4 miliona maraka.

Shodno podacima koje je portal BiznisInfo dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, to je oko tri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj izvoz bio oko 35 miliona maraka.

Kada je riječ o namjenskoj industriji, BiH je ove godine najviše robe izvezla u Sjedinjene Američke Države. U pitanje je vrijednost od oko 21 milion KM.

Sljedeća je Slovačka sa oko 19 miliona KM, te Srbija sa oko 12,5 miliona maraka, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Oni pojašnjavaju i da se najveći dio izvoza, odnosno oko 91 milion KM, odnosi na stavku koja uključuje bombe, granate, torpeda, mine, rakete i sličnu vojnu municiju i njihove dijelove, kao i ostalu municiju i projektile.

Kada se sve to uzme u obzir ne čudi ni snažan interes američkih kompanija za učešće u vlasničkoj strukturi firmi bh. namjenske industrije.

Podsjećamo, Američka kompanija Regulus Global prošle sedmice preuzela 33% dionica vogošćanskog Pretisa i 23% dionica bugojanskog Binasa za 15 miliona maraka. 

Sve ovo se nadovezuje na lanjske rekordne rezultate vojne industrije Bosne i Hercegovine. Ukupni izvoz 2023. godine je bio 241 milion, a godinu prije toga 196 miliona maraka.

Pretis iz Vogošće je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona maraka, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona. Firma je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one kalibra 155 milimetara koje su namijenjene za haubice.

Binas iz Bugojna je prošle godine imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, u odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast bh firme, odnosno cijele namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Vijesti BiH

Primjedbe

Objavi komentar