Dodik pred prisutnima na mitingu poručio da će Banja Luka biti u sastavu Srbije

Prisustvuje hiljade ljudi i dio političkog vrha Srbije


Miting kojeg su organizatori nazvali "Srpska te zove" u Banjoj Luci održan je danas na Trgu Krajine, a cilj vlasti u Republici Srpskoj je unificirati stavove srpskog naroda o genocidu u Srebrenici, a što navodno dolazi kao reakcija na najavljeno usvajanje rezolucije u UN-u, koje su već podržale brojne evropske i svjetske zemlje.

''Operacija u julu 1995. je bila greška u Srebrenici koja je počinila i iza sebe ostavila ogroman zločin'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a.

''Želim svim stradalim izraziti poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora, mržnje i stradanja, osveta, ali to nije bio genocid'' izjavio je.

Po Dodiku je "tragičnija činjenica da 3.500 Srba ubijenih na prostoru Srebrenice i Bratunca, niko ne primjećuje osim nas Srba".

''Ogavni zapadni svijet gura Srebrenicu na politički teren, da bi okvalifikovali Srbe kao jedini narod koji je počinio tako nešto'' rekao je, a potom srpski narod nazvao slobodarskim i kazao da "mi jedini u BiH znamo da napravimo državu". Iskoristio je momenat pa je Bosnu i Hercegovinu opet nazvao greškom.

''Nije trebala da postoji nakon raspada bivše Jugoslavije'' dodao je Dodik i ustvrdio da je RS stabilna, te da neće ratovati. 

''Na dan kada se bude to odlučivalo u New Yorku (usvajanje Rezolucije) naša Vlada i rukovodstvo cijeli dan će provesti u Srebrenici i da kažemo da ona pripada RS-u i da je se ne stidimo, a već idući dan šta god tamo napisali ne čitajte. Ništa se provesti neće, u udžbenike ništa neće ući. Nikakav odnos prema tome nećemo imati'' rekao je predsjednik manjeg bh entiteta.

Na kraju, ponovio je da RS "dobro stoji", te dodao "da je pravde bili bi u sastavu Srbije".

''I bit ćemo jednog dana. Ne moram ni biti živ, ali će Banja Luka biti u sastavnom dijelu Srbije. To je naša volja. Beograd je naš glavni grad. Kada ćemo to postići, čim se stvore uslovi, valjda će i (Donald) Trump pobijediti'' rekao je Dodik.

Podsjećamo, Zajedno s političkim vrhom entiteta, došli su i zvaničnici iz Srbije poput predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, bivšeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, predsjednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, ministra za rad i boračka pitanja Nikole Selakovića.

Na trgu je prisutno hiljade ljudi, koji su došli iz brojnih gradova Republike Srpske, ali i Srbije, sudeći prema autobusima, koje je moguće vidjeti na ulicama Banje Luke. Pojedini sa sobom nose zastave entiteta, Srbije i Rusije, kao i fotografije ubijene srpske djece iz prethodnog rata. U masi se može vidjeti i fotografija ratnog zločinca Ratka Mladića.

VijestiBiH

Primjedbe

  1. I sutra će opet svi na posao u Federaciju 🤣

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar