ArcelorMittal dijeli otkaze, sutra se trajno gasi zenička Koksara

Zenička Koksara se trajno gasi 25. i 26. aprila

Kompanija ArcelorMittal Zenica obavještava građane Zenice da će, kako je najavljeno u martu, rad Koksare biti trajno obustavljen 25/26. aprila 2024. godine.

Konačna obustava rada pogona Koksara planirana je za četvrtak, 25.04.2024. od 9:30 sati prestankom loženja koksne baterije, nakon čega će u 10:00 sati uslijediti zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

''Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do ponoći 25.04.2024. (24:00 sati), kada bi trebalo u potpunosti prestati sa generisanjem koksnog plina'' stoji u saopštenju kompanije.

Iz ArcelorMittala su poručili građanima Zenice da tokom procedure gašenja Koksare očekuju povećano zagađenje zraka.

''Obavještavamo građane Zenice da je prilikom pražnjenja koksnih peći moguće da na svakih 40 minuta dođe do emisije (zagađenja) iz ovog izvora, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te se unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju'' rekli su.

Šta će biti s radnicima Koksare?

Na Koksari je radilo između 200 i 300 radnika, i u taj broj ne ulaze eksterni zaposlenici i izvođači.

Rukovodstvo kompanije je prilikom konferencije za medije na kojoj su prvi put ozbnanili odluku o gašenju Koksare, reklo da će svi radnici biti adekvatno zbrinuti. Plan je bio da se većina radnika rasporedi na upražnjena radna mjesta u drugim pogonima.

Međutim, informacije govore da ArcelorMittal masovno otpušta radnike, odnosno zaposlenike koji nemaju ugovor na neodređeno. To u praksi znači da će svaki radnik bilo kojeg pogona, a koji je bez stalnog ugovora, biti zamijenjen radnikom s Koksare koji od ranije posjeduje stalni ugovor.

Na ovaj način će ArcelorMittal ''zbrinuti'' sve radnike Koksare, ali će istovremeno tom broju drugih radnika otkazati ugovore o radu te ih poslati na biro i zaobići sve pravne posljedice.

Ugašena je Koksara, a hoće li gašenje Saobraćaja smanjiti gubitke?

Rad zeničke Koksare je navodno bio otežan zbog dotrajalosti i lošeg održavanja, a pogon koji je ključan za integralnu proizvodnju počeo je generisati gubitak. Uprava je postala svjesna da bi svako daljnje ulaganje u koksaru bilo neisplativo.

Ipak, prognoze su da gašenje Koksare neće dati željene rezultate, pa se uveliko spominje i mogućnost gašenja Saobraćaja, odnosno njegovog departmenta Cestovni transport koji generiše višemilionski gubitak na godišnjem nivou.

''Cestovni transport ima nekoliko puta manji broj zaposlenika od Koksare, ali minus koji uzrokuje je ozbiljan.

U facebook grupi 'Ujedinjeni radnici ArcelorMitttala' zabrinuti zaposlenici Saobraćaja raspravljaju o potencijalnom gašenju njihovih radnih mjesta. Za novonastalu situaciju optužuju svog menadžera Adnana Bajramovića za kojeg kažu da je umiješan u razne afere vezane za nabavku i distribuciju goriva za motorna vozila te koristoljubne dogovore o angažiranju eksterne firme 'Ahsun-sirovinacomerc d.o.o''' stoji u tekstu kojeg prenose federalne.com.

ArcelorMittal nije zaustavio pad u 2024. godini

Ono što je zabrinjavajuće za cijelu privredu Bosne i Hercegovine, jeste sama činjenica da je ArcelorMittal po izvozu pao čak na 8. pozciju, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH koje je objavio BiznisInfo.ba.

Ipak, tačan iznos koliko je iznosio izvoz Mittala u tri mjeseca ove godine nije poznat. No, činjenica da su sa prvog pali na osmo mjesto govori da je riječ o dramatičnom padu, piše Zenit.

Vijesti BiH

Primjedbe

  1. I ova firma je blizu gasenja to je sigurno

    OdgovoriIzbriši
  2. I treba se ugasiti koliko zagadjuje

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar