Amerikanci će zabraniti TikTok ukoliko ga ne kupi neka njihova kompanija

Zastupnički dom SAD-a je glasao za zabranu TikToka

Vijesti: Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket ključni pomoći od 95 milijardi dolara za Izrael, Ukrajinu i druge bliske saveznike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u svijetu.

Mimo pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, četvrti zakon uključuje i druge prioritete nacionalne sigurnosti, obuhvatajući moguću zabranu polularnog TikTok-a, odredbu za pomoć u plaćanju pomoći korištenjem zaplijenjene ruske imovine, te sankcije i druge mjere za suprotstavljanje Rusiji, Kini i Iranu.

Ono što je naročito privuklo pažnju medija je to što je zastupnički dom glasao za prijedlog zakona o efektivnoj zabrani TikToka u SAD-u, ako ga ne kupi američka kompanija. Za nacrt je glasalo 360 zastupnika, a 58 je bilo protiv.

''Žalosno je to što Zastupnički dom SAD-a koristi paravan važne inozemne i humanitarne pomoći kako bi ponovno progurao prijedlog zakona o zabrani koji bi pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona poduzeća i zatvorio platformu koja doprinosi 24 milijarde dolara za američko gospodarstvo, godišnje'' izjavio je glasnogovornik TikToka za DailyMail.  

Tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump je 2020. godine pokušao zabraniti TikTok i WeChat koji su u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.

Trump se ranije složio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali naglasio da bi zabrana te popularne aplikacije samo ojačala druge društvene mreže kao što su Facebook, YouTube i Instagram koji su već odavno uveli razne novitete kako bi parirali TikToku.

''Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka'' kazao je Trump. Dok se predsjednička kampanja Joea Bidena ranije pridružila TikToku, Trumpova nije.

Vijesti BiH

Primjedbe

Objavi komentar